Par saveta za preventivnu negu noktiju

Za bolesti noktiju neophodna je medicinska pomoć. Naročiti problem mogu biti infekcije koje se ne mogu izlečiti bez uzimanja antibiotskih lekova. Neki manje ozbiljni problem mogu se rešiti bez pomoći lekara, korišćenjem prirodnih preparata, uzimanjem vitamina i mineral ili pažljivijom brigom o noktima. Zato ćemo vam, pored saveta za negu noktiju, govoriti i o ishrani, dijeti za zdravije nokte i čišćenju jetre, koje je vrlo važno.

nokti
Ulja
Ulja imaju velike prednosti ne samo u nezi noktiju u odnosu na kreme, već su povoljnija i za negu celih šaka. Za vaše ruke i nokte najbolje je da kupite bademovo ili ulje čajevca. Umasirajte ulje na nokte i ruke svaki dan dva puta, ujutro i naveče. (Potrudite se da nabavite čisto, organsko ulje). Ulju čajevca deluje natibakterijski, pa je, pored preventivne upotrebe, posebno preporučljivo u borbi protiv gljivičnih i bakterijskih oboljenja noktiju. Potrebno je da samo par kapi utrljate na nokte i zanoktice.
Nega maslinovim uljem
Nega maslinovim uljem može da bude izuzetno delotvorna, s tim što zahteva više vremena, pa je stoga i zamorna. Nokte treba hidrirati toplim maslinovim uljem nekih 15 do 20 minuta. Ukoliko ga naneste na nokte kuglicom vate daćete im sjaj i zaštititi ih od hemikalija iz lakova za nokte. Natapajte nokte i u mešavini maslinovog ulja i limuna (3:1) 10-tak minuta, a nakon toga stavite pamučne rukavice i ostavite da deluje tokom noći.
Trikovi
Osetljive nokte, kao i kožu, treba štititi od deterdženata. Naročito dame čiji su nokti svakodnevno izloženi hemikalijama trebalo bi da ih zaštite rukavicama prilikom pranja. Ni predugo potapanje noktiju u vodu nije poželjno. Mešavina aloe vere i kukurme je posebno dobra za problem sa infekcijama noktiju. Bilo bi dobro da je nanosite svaki dan, bar dok se infekcija ne povuče.
Zanoktice
Da biste se rešili zanoktica napravite smesu od 1 kašičice prirodne gline, 1 kašičice maslinovog ulja i 3 kapi eteričnog ulja lavande. Sve sastojke pomešajte, nanosite na zanoktice da ih pripremite za lakše uklanjanje.
Jetra
Jetra je vrlo važan organ zadužen za čišćenje našeg organizma, zato je bitno, kada su u pitanju nokti, kao i mnoge druge bolesti, da problemu prilazimo “iznutra”. Detoksifikacija organizma i čišćenje jetre mogu vam pomoći da izbacite štetne toksine, koji su se nakupili u organizmu i koji mogu da izazovu bakterijska i gljivična obolenja noktiju.

Preuzeto sa lifepressmagazin.com

Komentari

komentara

Ostavite komentar