Kao Kavali

Roberto Kavali je italijanski modni dizajner iz Firence. Poznat je po egzotičnim šarama na svojim kreacijama, i po posvetlivanju džinsa, koji tako izgleda kao da je umazan peskom.

Rovertov deda Đuzepe Rosi bio je priznati slikar, koji je izlagao radove u čuvenoj firentinskoj galeriji Ufići. Kavali je nasledio dar za umetnost od dede, ali je sklonosti pokazao ka dizajniranju platna. Upisao je Institut za umetnost u Firenci, upravo sa usmerenjem dizajna na platnu. Još dok je bio student privukao je pažnju proizvođača garderobe svojim cvetnim dezenom, koji je napravio za potrebe jednog od ispita.

kavali

Početnkom sedamdesetih godina Kavali živi u Parizu i sarađuje sa francuskim modnim kućama. Pažnju na sebe skreće patentiranjem postupka štampe na koži. U dizajn unosi pačvork teme koje postaju veoma popularne, pa sarađuje sa modnim kućama Pierre Cardin i Hermes. Pačvork je zapravo kolažna tema, koja se sastoji od niza „zakrpa“ različitih geometrijskih oblika, ili istih oblika ali različite boje. Na ovaj način se formira dezen, koji može ali i ne mora imati neko posebno značenje. Sa 32 godine napravio je prvu vlastitu kolekciju, a iste godine otvara i prvi butik, i to u Sent Tropeu.

Pored toga što je vrsan dizajner, Kavali je veliki inovator modne industrije. U Milanu je 1994. godine prikazao prve „peščane“ farmerice, dizajnerski trik koji će nakon njega usvojiti sve velike modne kuće koje rade sa džinsom. Osnovni brend Roberto Cavalli prodaje se u preko 50 zemalja širom sveta. Pored toga, modna kuća poseduje i brend RC koji je rezervisan samo za mušku modu, kao i brend Just Cavalli usmeren na omladinu, koji obuhvata sve vrste aksesoara i garderobe, kako za devojke, tako i za momke.

Roberto Kavali je počasni nosilac master diplome modnog menadžmenta na akademiji Domus u Milanu. U dva braka ima ukupno petoro dece, a Danijele Kavali je nekoliko godina proveo na poziciji glavnog dizajnera kompanije (Roberto se 2014. godine ponovo vratio na tu poziciju).

Hinduistička i islamska zajednica su se u različitim navratima žalile na modnu kuću, da za potrebe promotivne kampanje krade simbole ove dve religije. Kompanija je u slučaju žalbe hindu zajednice povukla sporno dizajnersko rešenje uz izvinjenje, dok je u slučaju žalbe islamske zajednice sud oslobodio kompaniju odgovornosti, nakon čega je usledio dugotrajni bojkot Cavalli proizvoda.

U tekstu koji vam postal svezadame.com donosi sledećeg ponedeljka, predstavićemo vam francusku modnu kuću Hermes.

Komentari

komentara

Ostavite komentar