Žene mogu da zaustave gubitak kose

Novine i televizija pune su reklama za specijalne šampone i preparate kojima se zaustavlja gubitak kose kod muškaraca. Međutim, veoma malo problema se posvećuje problemu koje žene imaju sa kosom. Čak dve trećine žena zaista i gubi kosu, s tim što se većini kosa tanji, dok prilično manji deo njih dobija sektore po glavi koji su potpuno bez vlasi. Protiv gubitka kose kod žena ne može se boriti na isti način na koji se bore muškarci, jer su uzroci različiti. Glavni razlozi gubitka kose kod žena su: nizak nivo gvožđa, nizak nivo tiroksina zbog lošeg rada štitne žlezde, ili nedovoljni unos minerala usled dijete.

kosa

Nizak nivo gvožđa je često prenebregnut kao moguće uzrok opadanja kose. To ne podrazumeva da žene koje su anemične moraju patiti od gubitka kose. Tokom trudnoće, ili tokom perioda, potreba za gvoždem u organizmu se povećavai za 60%. Najveći broj žena ne vodi računa da poveća unos ovog minerala, pa zato u ovom periodu žene često i gube kosu. Simptomi koji prate nizak nivo gvožđa su bledilo kože, hladne ruke, nervoza koja se ispolava cupkanjem nogu, pospanost. Dodatnu konfuziju često stvaraju doktori. Naime, iako parametri pokazuju interval normalne vrednosti gvožda, ovi parametri su relevantni za određivanje stanja koštane srži. Za kosu, već na polovini ovog intervala kreće kritična zona koja uzrokuje opadanje kose.

Neadekvatan rad štitne ili tiroidne žlezde veliki je problem, pored drugih aspekata zdravlja, i za kosu. U Kanadi, recimo, traje neregistrovana epidemija, sa čak 23% žena koje lekovima regulišu rad tiroidne žlezde. Nizak nivo tiroksina, uz gubitak kose i čak opadanja obrva, izaziva i sušenje kože, premorenost, osetljivost na hladnoću, gojenje uz teškoće pri mršavljenju, glavobolje.

Osobe koje svakodnevno unose propisanu količinu voća i povrća su previše retke. Većina, ne samo što unosi mnogo manje izvora mineralanego što bi bilo neophodno, već se tokom dana aktivnostima koje ozbiljno smanjuju nivo hranljivih materija: pušenje, alkohol, stres, tablete. Cink i selen, kao minerali imaju ključni uticaj na rast nove kose, ali većina žena ih ne unosi u dovoljnoj količini. Iako su sintetički, multivitaminski dodaci ishrani sa mineralima osiguravaju ne samo jači imunitet, nego i duži ostanak vlasi na glavi.

Preuzeto sa: Total Health Magazine

Komentari

komentara

Ostavite komentar